Asser Activiteiten Na school

Jodo, wat voor jou?

Jodo is de Japanse krijgskunst waar een rondhouten stok wordt gebruikt ter verdediging tegen zwaardaanvallen. Het jodo wordt tegenwoordig beoefend door training van de individuele technieken en door de bestudering van de vaste partnervormen, waarbij de partner voorgeschreven aanvallen maakt met een houten zwaard. Bij jodo worden technieken geoefend die de jodoka moeten beschermen tegen de katana (Japanse zwaard). Evenals iaido en kendo komt ook jodo voort uit de samoeraitraditie.

Er wordt getraind zonder lichaamsbescherming, wat betekent dat controle over de wapens hoge prioriteit heeft. Behalve het aanleren van wapentechnieken met bijbehorende lichaamsbeweging en motoriek wordt er ook aandacht besteed aan strategie, tactiek en mentale ontwikkeling. De verworven vaardigheid in het jodo kan landelijk of op internationaal niveau worden gedemonstreerd in wedstrijdverband. Door het gelijktijdig uitvoeren van kata strijden twee paren om de eer, waarbij een deskundige jury beslist wie de winnaar is. Verder zijn er regelmatig dangraad examens, die in Nederland worden gehouden onder leiding van de Nederlandse Kendo Renmei, de sportbond waarin kendo, jodo en iaido samen zijn ondergebracht.

Sport ABC!

Wil jij weten wat een sport nou precies inhoudt voordat je je inschrijft? In het sport ABC worden ze allemaal uitgelegd!

Zoek op alfabet

Of bekijk het Overzicht

Nog geen keuze kunnen maken?
Doe de sportkeuzewijzer.nl

Vul jouw sportwensen in en ontvang een bericht wanneer je sportwens wordt georganiseerd .